ŞEHİT CAN ÇALIŞKAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNE KAYIT ŞARTLARI
USTALIK BELGESİ TELAFİ PROGRAMI (27 HAFTALIK (6 AYLIK) ) İÇİN
KAYIT BAŞVURUSUNDA GETİRİLECEK BELGELER
KAYIT ŞARTLARI
- · Lise veya yükseköğrenim mezunu olmak ( kayıt yaptıracağı alandan mezun olmamalı)
- · Kayıt yapılacak alanda 5 yıldan az ve 1800 gün SGK primden az çalışmış olmak
- · MYK 4 belgesinin olmaması gereklidir.
- Bu şartlara sahip herkes istediği alanda ustalık telafi programına başvuru yapabilirler.
KAYIT İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
- · Sözleşme (iki adet), okul tarafından verilecek
- · İş dosyası (okul tarafından verilecek)
- · Fotoğraf (iki adet),
- · Diploma örneği (aslı mutlaka gösterilecek)
- · Çalıştığı yerdeki sorumlu kişinin ustalık ve Usta öğretici belgesi
- · Müstahaklık belgesi ( işyerinde halen sigortalı olandan istenmeyecek)
- · SGK prim dökümü (Barkotlu işyeri ünvanlı e-devlet çıktısı. Halen çalışan ise
- sigorta kodu ile kayıt olacağı sigorta kodu uyumlu olmalı)
USTALIK TELAFİ PROGRAMI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
· *Ustalık telafi programı Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 13/10/2021 tarih ve E59917357-101.03-34541388 sayılı yazısı ve ekindeki çerçeve programlar doğrultusunda yapılmaktadır. Bu doğrultuda; * Bu programdan tüm lise ve üniversite mezunları yararlanabilecektir. (Lise mezunu olup ustalık belgesi olmayan/alamayanlar)
· * Program meslek dalına göre 825/1075 saat süreli olup en fazla 27 hafta olarak uygulanacaktır. ( Program süresi, içerik ve konulara http://meslek.eba.gov.tr/?p=duyuru bölümünden ulaşılabilir.)
· * Program içeriğinin tamamı işletmede yapılacaktır. İşletmede yapılacak olan eğitim alanda ustalık belgesi, ön lisans veya lisans mezunu olan ve Usta Öğreticilik belgesine sahip eğiticiler tarafından yürütülecektir. Okul tarafından ayrıca koordinatör öğretmen belirlenecek ve İş başında eğitim Usta öğretici ve okul koordinatör öğretmeni iş birliğinde yürütülecektir.
· *Eğitime bir işletme ile sözleşme yapılması akabinde başlanacaktır. Eğitim süresince öğrencilerin sigorta primleri ile işletmelere Devlet katkısı ödemesi yapılacaktır. İşyeri tarafından ayrıca sigorta yapılan veya halen sigortalı çalışanların SGK prim kodları kayıt yaptırdıkları alana ait SGK kodları ile uyumlu olacaktır.
· * Her öğrenci eğitim süresi boyunca iş dosyası hazırlayacaktır (iş dosyası okuldan alınacaktır). İş dosyası içerisinde; Günlük İş Ve İşlemleri Takip Formu (her ders için bir tane olacak İş yaprakları (Her ders için 3 tane iş yapılacak)
· * Eğitim sonunda usta öğretici tarafından her ders için üç not okula gönderilecektir. Öğrencinin eğitim sonunda yapılacak olan Ustalık beceri sınavı ile ders notları başarı puanını oluşturacaktır.
· * Öğrenciler, Ustalık beceri sınavına, eğitimlerini tamamladıkları tarih itibariyle açılacak ilk sınav döneminde alınabileceklerdir. Sınavlar Ustalık beceri sınavı kriterleri doğrultusunda kameralı olarak yapılmaktadır. (Beceri sınav kriterlerine http://mtegm.meb.gov.tr/ adresi dokümanlar bölümünden ulaşılabilir.)
· * Eğitim sonunda başarılı olanlara Ustalık Belgesi düzenlenecektir