Raylı Sistem Araçları Dalında öğrenciler;
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak UIC standartları, işletme yönetmeliği ve kataloğuna uygun şekilde dizel motorlu raylı sistem araçlarının dizel motorunun ve mekanik aksamlarının bakımını, onarımını ve kontrollerini yapma becerisi kazanır.
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak demiryolu sektör yapısı, raylı sistemlerdeki temel teknik kavramlar, yol üstyapı ve altyapı elemanları, yapı ve tesisler, sinyalizasyon, haberleşme ve enerji temini ve raylı sistemlerde kullanılan araçlar hakkında bilgi ve beceri sahibi olurlar.
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda TS EN ISO Standartları'na ve teknik resim kurallarına uygun şekilde geometrik çizimler yapma, görünüş çıkarma, ölçülendirme, ölçeklendirme ve perspektif resimlerini çizebilirler.
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak standartlara, kataloglara ve işletme yönetmeliğine uygun şekilde raylı sistem araçlarının elektrik-elektronik sistemlerinin kontrolünü ve bakımlarını yapabilirler.
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak raylı sistem araçlarında hidrolik pnömatik sistemlerin temel işlemlerini yapabilirler.
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak, kent içi raylı sistemlerdeki işletme yapısı, yapı ve tesisler, sinyalizasyon, haberleşme, enerji temini ve kent içi raylı sistemlerde kullanılan araçlar hakkında bilgi ve beceri sahibi olurlar.
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak Demiryolu Emniyet Yönetim Sistemi işletme talimat ve yönetmeliklerine uygun şekilde tren trafiğini yönetme ve güvenli bir trafik akışı için gerekli kontrolleri yapma, trenleri hazırlama, manevra ve muayene işlemlerini yapabilirler.
Raylı Sistem Araçları Dalında öğrenciler Mezun olunca
Öğrencilerimiz mezun olduktan sonra KPSS puanları ile TCDD yollarında memur teknisyen olarak görev almaktadır. Kamu da çalışmak istemeyen öğrencilerimiz genelde özel ray ve vagon fabrikalarında yüksek ücretle işe başlamaktadırlar. Bunların dışında öğrencilerimiz büyük şehir belediyelerinde tramvay metro gibi alanlarda çalışmaktadırlar.
Akademik kariyer düşünen öğrencilerimiz ek puanla gidebileceği bölümlerde vardır. Fakat öğrencilerimiz kısa yoldan memur olmayı tercih etmektedirler. Sınırlı sayıda öğrencimiz aşağıdaki lisans ve ön lisans programlarına yerleşmek istemektedir.
ŞEHİT CAN ÇALIŞKAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ RAYLI SİSTEMLER ALANI ARAÇLAR DALI ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ
Nurettin ÇETİN – Karabük Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Talaşlı Üretim Öğretmenliği (2010)
Münip AYDOĞDU – Karaelmas Üniversitesi, Karabük Teknik Eğitim Fakültesi, Talaşlı Üretim Öğretmenliği (2007)
Hasan ÇOŞKUN – Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Talaşlı Üretim Öğretmenliği (2007)
Sevice ŞAHİN – Dumlupınar Üniversitesi, Simav Teknik Eğitim Fakültesi, Talaşlı Üretim Öğretmenliği (2016)
Mustafa Ahmet BİLGİN – Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Talaşlı Üretim Öğretmenliği (2012), Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makine ve İmalat Mühendisliği (2015).